Construïm un nou Pacte per la Salut
Resposta al Comunicat conjunt del conseller de Salut i dels exconsellers de Salut
La trobada realitzada per l’actual conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Toni Comín, amb els antics responsables de la Conselleria, Boi Ruiz, Marina Geli, Xavier Pomés, Eduard Rius, Xavier Trias i Ramon Espasa, ha posat de manifest el que portem denunciant des de fa un any treballadores i usuàries de la sanitat pública: la política de sanitat en l’actual legislatura no representa un canvi de rumb, ans al contrari, és l’aprofundiment del model de Nova Gestió Pública del Sistema CATSalut.
Després del dinar que han fet el conseller i ex-consellers de salut de la Generalitat a costa de l’erari públic, aquests han publicat un comunicat, en el qual defensen el «sòlid i transversal consens» que ha permès crear des dels anys 80 el sistema autonòmic de sanitat que patim la ciutadania, les professionals i les usuàries.
Un sistema basat en un model mixt públic-privat, basat en un model de gestió empresarial, que com estem veient en els últims anys en diversos procediments judicials, ha generat tota mena de corrupteles al servei d’una elit de polítics i empresaris de la sanitat que s’han enriquit a costa de diners públics. Una situació que es va posar de manifest en l’anterior legislatura al Parlament, amb la creació de la Comissió d’Investigació de la Sanitat, on un cop més, la gran majoria de partits polítics van realitzar un pacte de cavallers per tancar-la en fals i amagar totes les irregularitats que s’han produït en aquestes darreres dècades.
Un pacte de cavallers, que no es limita a la «sociovergència», sinó que es va construir al voltant del Pacte Nacional de Salut de l’anterior legislatura com a fals consens entre totes les forces parlamentàries -a excepció de la CUP, que va decidir sortir-ne el juliol de 2013 -. Impulsat per l’ex-president de la patronal hospitalària Unió Catalana d’Hospitals, amb el vistiplau d’escoles de negoci i, fins i tot, de sindicats majoritaris, per tal de blindar aquest trencaclosques sanitaris que permet que empreses privades facin negoci amb la salut de la ciutadania.
No sols com a ciutadania -com a persones contribuents i excloses de la presa de decisions sobre l’organització del model sanitari- som víctimes d’aquest model autonòmic sanitari. Les treballadores sanitàries, així com també el personal dels serveis sanitaris, pateixen aquest model en matèria de condicions i drets laborals. La multiplicitat d’ens i empreses que participen en la sanitat pública, provoca que les treballadores tinguin diferents condicions laborals i percebin majors o menors remuneració econòmica pel seu treball, en funció del centre sanitari en el que treballin, per molt que desenvolupin exactament la mateixa feina. I, no sols això, sinó que la gestió empresarial de la sanitat ha vist augmentar en els darrers anys de forma desmesurada la precarietat laboral de les professionals de la sanitat, amb la reducció de sou i condicions laborals, així com amb el gran creixement de professionals que tenen contractes temporals, que poden arribar fins i tot, a ser contractes d’un sol dia de treball.
I, en l’últim esglaó, les que hauríem d’estar al centre del model: les usuàries. Més enllà de les constants retallades de serveis (tancament de llits, retallada de personal, augment llistes d’espera…) les usuàries patim un model classista de sanitat. Un exemple paradigmàtic d’aquest model són les llistes d’espera. La presència d’activitat privada en centres sanitaris públics, genera doble o triple llista d’espera. I, ara, el conseller Comín pretén introduir l’activitat privada a la totalitat dels centres sanitaris públics. Una proposta que ni el conseller Boi Ruiz va ser capaç de tirar endavant.
Davant d’aquesta tossuda i estructural realitat, es posa en evidència la necessitat de construir un nou Pacte de Salut: un nou consens transversal entre administració, treballadores i usuàries (no administració i empreses!) que representi l’inici d’una nova etapa per construir un sistema sanitari 100% públic, de titularitat, gestió i provisió pública. Un sistema universal, equitatiu i finançat exclusivament amb impostos. Un sistema orientat a eliminar les desigualtats entre classes i entre dones i homes.
En aquest sentit, l’inici d’un procés constituent basat en la participació ciutadana ha de ser un instrument per acabar amb aquest model imposat per les elits i construir un nou model de sistema sanitari per la República Catalana, que respongui exclusivament als interessos públics.
Una resposta a “Construïm un nou Pacte per la Salut”
Com s’entén que hagi consorcis hospitalaris en els que els membres de la direcció participin en els consells d’administració de les empreses associades? Com s’entén tanmateix que hagi serveis complets que són externalitzats i reconvertits en empresa “pública”?
M'agradaM'agrada