Salut pública i necessitat d’una farmacèutica pública: Laia Estrada i Claudia Bernal (Biotec Cuba)

El 24 d’octubre de 2023 vam organitzar una trobada amb la investigadora Claudia Bernal, del Centre d’Enginyeria i Biotecnologia de Cuba (CIBG) a on ens va exposar els resultats de la biotecnologia cubana i del desenvolupament de les vacunes ANTICOVID, malgrat les dificultats amb l’OMS i l’impacte del bloqueig dels EEUU al sector.

Laia Estrada, diputada de la CUP-NCG, ens explica la necessitat d’una sanitat i d’una farmacèutica pública. Desplegar-la és una mesura urgent per a la majoria de la població. Principalment per controlar l’estoc de medicaments i regular-los, deixar de dependre de la indústria farmacèutica. La inspiració del model cubà de salut ens ha servit a la CUP per apostar per un model primarista de salut comunitària i, per tant, centrat en les polítiques preventives de salut i en el paper de l’atenció primària i comunitària com a porta d’entrada del sistema de salut que té en compte els determinants socials de la salut de la població. Com en el model cubà, considerem que el tractament de la malaltia és un assumpte prioritari i les i els malalts són tractats com un problema de salut i no com a clients. Aquesta centralitat en la prevenció i en l’atenció primària i comunitària està lluny del model hospitalocèntric català, inspirat en el National Health System (NHS) anglès concertat. La pandèmia de COVID va posar en questionament el model hospitalocèntric concertat, per la manca de centralitat en les polítiques de salut públiques i preventives que va donar lloc als col·lapses als hospitals i al problema d’abastiment de les vacunes i del material bàsic com les mascaretes.

La CUP hem apostat sempre per “Una farmacèutica pública: eina per a la sobirania sanitària”. Proposta que ha desenvolupat el grup de treball de sanitat i que es va concretar en una iniciativa legislativa per la creació d’una empresa pública farmacèutica:
https://lanostrasalut.wordpress.com/2022/05/21/una-farmaceutica-publica-eina-per-a-la-sobirania-sanitaria/

La coordinadora catalana Defensem Cuba, ha propiciat diversos espais oberts per a conèixer la realitat de la investigació científica de l’illa a partir de l’experiència en primera persona d’una de les investigadores: https://www.cubainformacion.tv/solidaridad/20231019/105715/105715-la-resistencia-creativa-de-la-ciencia-cubana-front-el-bloqueig-dels-eua-claudia-bernal-estara-en-catalunya-los-dias-23-y-24

En aquesta entrevista, la investigadora exposa totes les potencialitats d’aquest centre de recerca punter en innovació i metodologia de recerca pública i col·laborativa:
BioCubaFarma, amb 20.000 empleats, agrupa unes 46 empreses, amb 80 línies de producció i exportant a 40 països del món. Desenvolupa el cicle complet: investigació, desenvolupament productiu, negoci i comercialització. I alguna cosa a destacar: les empreses integrants treballen en estreta col·laboració, sense la competència que es dóna a l’àmbit occidental.
El Centre d’Enginyeria Genètica i Biotecnologia (CIGB) de Cuba és punter i es va crear el 1986, amb la finalitat d’investigar i comercialitzar vacunes, medicaments i altres productes agropecuaris. A títol d’exemple, el Heberprot, medicament que es basa en el factor de creixement humà recombinant, amb infiltració a l’interior de la lesió, desenvolupat pel CIGB, s’empra com a accelerador de la cicatrització de les úlceres del peu diabètic, disminuint per tant la prevalença d’amputacions i millorant la qualitat de vida del pacient.

Article Eldiario.es https://www.eldiario.es/murcia/sociedad/claudia-bernal-biotecnologia-cubana-ejemplo-resistencia-creativa-condiciones-bloqueo-eeuu_1_10619441.html

Deixa un comentari